Stor guide hur du lär dig spela på Lotto från Svenska Spel

Spel

Written by:

Lotto är ett spel med lång tradition i Sverige. Det började redan 1980 och då arrangerades spelet av statliga Tipstjänst, föregångaren till Svenska Spel som idag har hand om Lotto. Formatet har varit detsamma sedan starten och Lotto är ett av de klart populäraste spelen i Sverige.

Spel liknande Lotto finns i många länder. När du väl lärt dig hur Lotto fungerar kommer du snabbt in i de flesta lotterier, eftersom de liknar varandra i upplägg och regler. Här ger vi en introduktion till hur svenska Lotto fungerar.

Välj dina lyckonummer och invänta dragningen

Lotto kupong för att fylla i din rad

Lotto är ett enkelt sifferlotteri, det innebär att du väljer ut ett antal nummer innan en dragning. Sedan är det bara att hoppas på att så många som möjligt av dessa nummer kommer upp när dragningen genomförs. Har du tillräckligt många rätt vinner du pengar. Här handlar det om att välja sju av 35 nummer. Högsta vinsten för en ensam vinnare är alltid minst en miljon.

Det dras inte bara vinstnummer utan även så kallade tilläggsnummer. Tilläggsnumren är fyra till antalet. Du hamnar i olika vinstgrupper beroende på hur många vinstnummer och tilläggsnummer som du lyckats pricka in. Det avgör hur mycket pengar du vinner, ifall du haft turen att få tillräckligt många rätt för att vinna något överhuvudtaget.

Det genomförs två lottodragningar varje vecka. Lotto lördag och Lotto onsdag. Vid varje dragning dras två vinnande rader fram: Lotto 1 och Lotto 2. Det är två separata lotterier men många väljer att delta i båda. De senaste lottodragningarna hittar du på Lottoraden.se!

Så här går du tillväga för att köpa en lottorad

Det enklaste sättet att spela Lotto är att gå in på Svenska Spels egen sajt. Följ sedan denna procedur:

 1. Klicka först på ikonen för Lotto och sedan på “Spela”.
 2. Välj dina sju nummer ett och ett eller använd dig av funktionen “Huxflux”. Då slumpar datorn fram en kombination av siffror åt dig så att du slipper välja ut dem själv.
 3. Välj “lägg till rader” om du vill öka dina vinstchanser genom att spela med flera lottorader. Välj dina nummer enligt proceduren ovan.
 4. Välj under vilken dragning din lottorad ska gälla och om du vill spela på Lotto 1 eller Lotto 2 eller båda lottodragningarna samtidigt.
 5. Joker är ett spännande tilläggslotteri som avgörs i anslutning till lottodragningarna. Välj om du vill delta i Joker eller inte.
 6. Klicka på “Betala”.

Spela lotto varje vecka med samma rad

Du kan prenumerera på Lotto, om du gillar spelet men helst vill slippa att köpa en ny rad varje vecka. På så sätt missar du aldrig möjligheten att kamma hem en vinst i detta klassiska lotteri. Välj “Prenumerera” efter att du gått in på Svenska Spels sida och klickat på “Lotto”. Sedan går det till så här:

 1. Precis som när du köper en enkelrad väljer du ut 7 av 35 nummer eller så förlitar du dig på slumpen och klickar på “Huxflux”.
 2. Även här kan du välja att lägga till extra rader om du vill öka dina vinstchanser.
 3. Välj vilken lottodragning du vill delta i och om Joker ska ingå i prenumerationen. Du har ett förvalt Jokernummer men kan slumpa fram ett nytt genom Huxflux.
 4. Klicka på prenumeration och sedan på “Betala”.
 5. Välj “starta prenumeration” och vilket betalningsalternativ du vill använda dig av.

Så fungerar spelpaket

Svenska spel erbjuder Lotto

Svenska Spel tillhandahåller ett antal spelpaket. Dessa passar dig som inte vill göra olika val utan bara köpa ett antal lottorader så snabbt och smidigt som möjligt. Paketen som finns är Lotto 40, Lotto 100 samt Lotto 200. Siffran är lika med spelets kostnad. Väljer du Lotto 40 så består ditt paket av fem lottorader på både Lotto 1 och Lotto 2. Joker ingår i båda dragningarna. Kostnaden för detta är alltså 40 kronor.

I Lotto 100 ingår istället 15 rader på Lotto 1 och Lotto 2 inklusive Joker till en kostnad av 100 kronor. Lotto 200 ger dig hela 30 rader på både Lotto 1 och Lotto 2 samt Joker. Istället för att klicka på “Spela” när du gått in på Lotto hos Svenska Spel väljer du att klicka på “Spelpaket”, sedan behöver du bara bestämma vilket paket du vill ha.

Så spelar du Lotto med system

Systemspel är en klassiker när det gäller många typer av lotter och betting. När det gäller Lotto handlar det om att ge sig själv extra vinstchanser genom att förlänga sin lottorad och alltså spela med fler än sju nummer. I Praktiken innebär det att du får fler enkelrader ju fler nummer du lägger till. Du gör så här:

 1. Klicka på “Systemspel”
 2. Välj själv ut 8-12 nummer eller använd funktionen Huxflux.
 3. Bestäm vilka lottodragningar som du vill delta i med ditt system.
 4. Välj om du även vill delta i Joker och hur många veckor ditt system ska gälla
 5. Klicka på “Betala”.

På Svenska Spels hemsida kan du hitta mer information om Systemspel. Här har vi bara skummat på ytan av detta intressanta ämne.

Tips till dig som vill ha roligare med Lotto

Förläng ditt spel

Om du vill spela flera gånger med en lottorad men inte vill teckna en prenumeration enligt beskrivningen tidigare klickar du bara på “Förläng spel”.

Rättning

Om du missar att följa en direktsänd lottodragning i TV kan du ändå få lottoraden presenterad för dig på ett väldigt spännande sätt. Onsdagens och lördagens Lotto resultat rättar du på den här sidan. Du får du upp de vinnande numren ett och ett, precis som på TV.

Spela tillsammans med andra

Delad glädje är dubbel glädje! Om du spelar tillsammans med familjemedlemmar, vänner eller kollegor kan ni betala för ett mycket större system än vad som annars hade varit möjligt. Det ökar chansen till vinst som sedan delas av dem som deltagit i det gemensamma systemet. Det är verkligen trevligt att dela det spänningsmoment som en lottodragning innebär med andra. Kanske kan ni göra något gemensamt med vinsten?

Vill du läsa mer om Lotto? Den här sidan ger 11 tips för dig som spelar på Lotto.

Comments are closed.